pondělí 2. prosince 2019

Čtvrťáci v Národní knihovně v Praze

Dne 26. 11. 2019 jsme s našimi čtvrťáčky zavítali na dlouho připravovanou exkurzi do Národní knihovny v Praze, kde jsme se účastnili výukového programu o počátcích písemnictví.


Celý program započal v Zrcadlové kapli, kde jsme vyslechli poutavou historii pražského Klementina. Prohlédli jsme si kapli, kde koncertoval i slavný W.A. Mozart, načež jsme se přesunuli do výukové auly, kde započal výklad o počátcích písemnictví. Seznámili jsme se s různými druhy písma a různými technikami psaní. Dostali jsme návod, jak si sami můžeme vyrobit inkoust a jako bonus jsme obdrželi tajnou recepturu na neviditelný inkoust, jehož výrobu určitě vyzkoušíme na hodinách pracovního vyučování. Pak jsme již do rukou dostali krásné husí brky, s nimiž jsme si vyzkoušeli písařský um, dle přiložených kaligrafických tabulek jsme se pokusili vykreslit gotické písmo tak, jak to po staletí dělávali dávní písaři. Zkusili jsme psát i neviditelným inkoustem. Protože jsme byli během celého programu velmi vzorní a pozorní, vzala nás naše lektorka i do míst, kam se běžně děti našeho věku nedostanou, tj. do historické studovny Klementina, do Zrcadlového sálu. Na nádvoří jsme pak obdivovali velké množství zachovalých slunečních hodin - v Klementinu se jich nachází celkem 15 kusů! Podívali jsme se i na meteorologickou stanici, která již po staletí mapuje počasí na území hlavního města.

Z knihovny jsme pak zamířili na přilehlý Karlův most a Malou Stranu. Výlet se nám všem moc líbil.

1 komentář:

  1. Jo, tak to i my už se moc těšíme na nějaký ten výlet s našimi malými do Prahy, ale jsme docela dost opatrní, takže si asi budeme muset pořídit nějaké takový ty "samotesty" třeba odsud , co jsem koukala a konečně si uděláme hezký den :) Mějte se krásně.

    OdpovědětVymazat