neděle 30. srpna 2020

Provoz škol a školských zařízení ve školním roce 2020/2021 vzhledem ke Covid-19

Dle doporučení MŠMT bude nový školní rok probíhat následujícím způsobem:

1. Školy zahájí svou činnost v plném rozsahu.

2. Od žáků se před prvním příchodem školy nevyžaduje prohlášení o bezinfekčnosti.

3. Nejsou stanovena žádná plošná omezení počtu žáků ve třídách.

4. Je potřeba dodržovat hygienické zásady a opatření – sociální distanc, dezinfekce rukou, kašlání do jednorázových kapesníků, mytí rukou, větrání učeben, úklid několikrát denně apod.

5. Doporučuje se, aby byl pobyt zákonných zástupců dětí, žáků a dalších lidí uvnitř školy omezen, pokud to lze.

6. Je možné organizovat školní výlety, školy v přírodě a podobně. Záleží ale na aktuální epidemiologické situaci. Konání takových aktivit není zakázáno, ale není doporučeno.

7. Doporučuje se minimalizovat kontakt mezi žáky prvního a druhého stupně.

8. Škola by měla věnovat zvýšenou pozornost příznakům jako teplota, rýma nebo kašel. Pokud se příznaky objeví, nemusí vpustit žáka do školy, nebo jej s rouškou umístí do izolace, než si jej vyzvedne rodič. Rodiče by pak měli telefonicky informovat lékaře dítěte, který by měl rozhodnout o dalším postupu. Pokud se potvrdí covid-19, škola kontaktuje krajské hygieniky. Pokud má jen pouhé podezření, kontaktovat je nemusí.

9. Pokud má žák například alergii, může jít do školy pouze v případě, prokáže-li se, že netrpí infekční nemocí.

10. Škola poskytne vzdělávání na dálku, pokud kvůli mimořádným opatřením chybí více než polovina žáků alespoň jedné třídy. Ostatní, kterých se opatření nedotkne, pokračují v prezenčním vzdělávání.

11. Školní stravování může za určitých podmínek fungovat.

12. Škola by měla v jídelně zajistit oddělení či co nejmenší kontakt různých skupin.

13. Zakázán bude samoobslužný výdej, tedy odebírání příborů z hromadných zásobníků a využívání samoobslužných bufetů (nápoje, polévky, saláty).

14. Školy mají zvážit organizaci školní družiny. Skupinu by měli tvořit žáci jedné třídy, popřípadě několika předem daných tříd.

15. Platí obecná doporučení ministerstva zdravotnictví podle jednotlivých stupňů pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví, takzvaný semafor.

Žádné komentáře:

Okomentovat